Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ



Τι πιο υπέροχο υπάρχει από το να σε υποδέχεται ένα θαυμάσιο Ντόμπερμαν;

Ίσως το Ντόμπερμαν να είναι το μοναδικό είδος στον κόσμο που έχει τύχει μιας τόσο παρεξηγημένης θεωρήσεως εκ μέρους του ανθρώπου. Οι ιστορίες της υποτιθέμενης επιθετικότητας τους, υπάρχουν από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε το είδος και οπωσδήποτε έχει υποφέρει πάρα πολλά απ' αυτές. Επειδή όλο και περισσότερα Ντόμπερμαν χρησιμοποιούνται σαν φύλακες, εξαιτίας της αυξανόμενης εγκληματικότητας, το πορτραίτο τους, σαν στυγεροί προστάτες, τα χαρακτήρισε σαν είδος. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα Ντόμπερμαν είναι έτοιμα να κατασπαράξουν κάθε περαστικό ή ακόμη και τον γείτονα που έρχεται να ζητήσει λίγη ζάχαρη..

Ο χαρακτηρισμός σκύλος - φύλακας μερικές φορές στιγματίζει ένα είδος και φαίνεται να επιβεβαιώνει την λανθασμένη άποψη ότι τα σκυλιά αυτά είναι κάθε στιγμή έτοιμα να επιτεθούν με ή άνευ λόγου. Προφανώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός σκύλου-φύλακα και ενός σκυλιού που επιτίθεται. Φυσικά υπάρχουν Ντόμπερμαν που τα έχουν κακομεταχειρισθεί, που τα έχουν εκπαιδεύσει λάθος, ή τέλος, σκυλιά που δεν έτυχαν της κατάλληλης μεταχείρισης στην οικογένεια που ανήκουν και που θα έπρεπε να είχαν διαλέξει ένα άλλο είδος σκυλιού.

Ο Phillipp Gruenig, αυτός ο σοφός Γερμανός κριτής αναπαραγωγός και συγγραφέας γράφει κάπου: «... Δεν είναι άξιος ο οποιοσδήποτε για να έχει ένα σκύλο με τέτοιο ταμπεραμέντο όπως του Ντόμπερμαν...»

Εμείς, που τώρα γνωρίζουμε το είδος και το καταλαβαίνουμε, βλέπουμε ότι το Ντόμπερμαν δεν είναι το είδος του σκυλιού για τον καθένα. Για να απολαύσουμε ότι πιο καλό έχει να μας προσφέρει ένα Ντόμπερμαν πρέπει αυτό να τυχαίνει αρίστης μεταχειρίσεως, να είναι σωστά εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο.

Ο ιδιοκτήτης που δεν επιθυμεί, ή δεν είναι ικανός να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπαίδευση ενός Ντόμπερμαν, θα πρέπει να ψάξει για ένα άλλο είδος σκυλιού. Χρειάστηκε ένας περίπου αιώνας προγραμματισμένης αναπαραγωγής για να δημιουργηθεί το σκυλί που βλέπουμε σήμερα: προστάτης, άφοβο, έξυπνο, συντροφικό, επιθετικό -αλλά όχι έτοιμο για καυγάδες - πρότυπο ομορφιάς με ανεξάντλητη ενεργητικότητα και άμεση αντίδραση. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να μειωθεί η εκτίμησή του εξαιτίας της επιθετικότητας και της κακής συμπεριφοράς ορισμένων που έπεσαν σε λάθος χέρια.
Το Ντόμπερμαν είναι εξαιρετικά πιστό. Οι ιδιοκτήτες το γνωρίζουν καλά αυτό και ο καθένας θα μπορούσε να το παρατηρήσει αυτό από τη στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο σπίτι. Του αρέσει να ταξιδεύει με το αυτοκίνητό σας, να κοιμάται στην αγκαλιά σας, να τρέχει στον κήπο σας και να είναι φίλος και προστάτης των παιδιών σας. Τουλάχιστον έτσι νομίζετε εσείς. Στην πραγματικότητα εσείς είστε εκείνοι που ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό του, είναι αυτό που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε το σπίτι του, χοροπηδάει στον κήπο του και παίζει και προστατεύει τα δικά του παιδιά. Είναι αυτή η αίσθηση της ιδιοκτησίας που κάνει το Ντόμπερμαν τον καλύτερο σκύλο - φύλακα στην κατηγορία του. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την ιδέα και μόνον ότι είναι ιδιοκτήτες Ντόμπερμαν. Κατά πάσα πιθανότητα η συνεχής ετοιμότητα είναι το πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είδους.

Τι πιο υπέροχο υπάρχει από το να γυρίζεις στο σπίτι μετά από το γραφείο ή από τα ψώνια και να σε υποδέχεται ένα θαυμάσιο Ντόμπερμαν;

Κατά γενική ομολογία τα Ντόμπερμαν γαυγίζουν πολύ σπάνια και συνήθως κάνουν πολύ λίγο θόρυβο, ενώ όταν πάλι γαυγίζουν, το γαύγισμα τους είναι περισσότερο μια προειδοποίηση παρά ένδειξη αγριάδας. Το Ντόμπερμαν δεν είναι το άκακο σκυλί, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι το σκυλί με τον ύπουλο και κακό χαρακτήρα. Όταν όμως δέχεται επίθεση από κάποιο ανόητο άτομο τότε έρχεται στην επιφάνεια το μαχητικό του πνεύμα με δυσάρεστα συνήθως αποτελέσματα για τον αντίπαλο του. Στέκεται μακριά από άτομα που δεν ανήκουν στον κύκλο του και επιτρέπει την είσοδο ξένων στο σπίτι μόνον όταν αυτά συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς του, αλλά ακόμη και τότε, παρακολουθεί τους νεοφερμένους για να προλάβει το οποιοδήποτε δυσάρεστο εκ μέρους τους. Τρομακτική δύναμη είναι αποθηκευμένη μέσα στην κατασκευή ενός Ντόμπερμαν που μαζί με την εξυπνάδα του και την ικανότητά του για ιχνηλάτηση το καθιστούν σαν τον ιδανικό σκύλο για φύλαξη. Είναι ένας αφοσιωμένος σύντροφος της οικογένειας και εξαιτίας της ευστροφίας του ειπώθηκε ότι όταν έχεις ένα Ντόμπερμαν απογοητεύεσαι συνέχεια από όλα τα άλλα είδη.

Το Ντόμπερμαν είναι ένα τίμιο σκυλί. Είναι τίμιο όχι μόνο στον χαρακτήρα του, αλλά και στην γενική του εμφάνιση. Δεν υπάρχει το μακρύ τρίχωμα που κρύβει τυχόν υπάρχουσες ατέλειες στην κατασκευή του, δεν χρειάζεται το πολύ βούρτσισμα ή την περιποίηση των άλλων ειδών για να υπογραμμίσει τα προσόντα του και την κατασκευή του και οι τεντωμένοι μυς του, μας φέρνουν στο νου έναν καλογυμνασμένο αθλητή. Η τιμιότητα του χαρακτήρα του φαίνεται αμέσως, ειδικά βλέποντας την πιστότητα και την αφοσίωση που δείχνει προς την οικογένειά του. Έχει μια μοναδική ικανότητα να διαβάζει τον ανθρώπινo χαρακτήρα και εμπιστεύεται εκείνους τους φίλους της οικογένειας που ήδη έχουν γίνει αποδεκτοί, ενώ δεν εμπιστεύεται εκείνους που δεν είναι καλοδεχούμενοι ή ξένοι.

Συνήθως είναι ένα ευγενικό σκυλί, που επιτρέπει σε ένα μωρό να του συμπεριφέρεται βάρβαρα, ενώ ταυτόχρονα, φαίνεται σαν να απολαμβάνει αυτή τη βάναυση συμπεριφορά. Δεν είναι όμως, ο τύπος του σκυλιού που γλύφει συνέχεια τον κύριο του, όπως κάνουν τόσα άλλα είδη. Είναι πρόθυμο πάντα να σας χαιρετήσει με ένα χαμόγελο καλωσορίσματος, ή με το έντονο κούνημα της ουράς του και μετά να καθίσει στο πλάι σας με το χέρι σας στο κεφάλι του, ή πιέζοντας το γόνατό σας με το σώμα του. Η επαφή είναι κάτι που το Ντόμπερμαν αναζητά και απολαμβάνει, ενώ αυτός είναι ο τρόπος του για να δείχνει την αφοσίωση του στον κύριό του και στην οικογένειά του. Έχει όμως και ευαισθησίες, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται σε εκδηλώσεις αγάπης και επαίνους, αλλά και να μην ανέχεται την αυστηρή πειθαρχία.

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν για ένα Ντόμπερμαν που προέρχεται από μια σοβαρή και επιλεκτική εκτροφή και όχι άγνωστης προέλευσης. Αυτούς που έχουν αρχίσει να εκτρέφουν, καθώς και αυτούς που πρόκειται να αρχίσουν την εκτροφή για αυτήν την θρυλική φυλή, συμβουλεύω να δείξουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αγάπη, για να έχουν τα θεμιτά αποτελέσματα τόσο στον χαρακτήρα όσο και στην μορφολογία.

Το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης είναι αυτό της οικογένειας. Είναι ευαίσθητο στο κρύο. θα επιβιώσει σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, όμως ένας μέτριος κήπος είναι προτιμότερος. Ο περιορισμός και η έλλειψη προσοχής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μια τέτοια «εξορία», σε συνδυασμό με κακή εκπαίδευση, κάνει το Ντόμπερμαν ένα σκύλο που χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση φοβισμένο, νευρικό.

Η σωστή επιλογή και η υπομονή θα κάνουν έναν τέτοιο σκύλο ικανότατο τόσο στη φύλαξη της οικίας όσο και στην προστασία των μελών της οικογένειας. Επιπλέον η σωστή εκπαίδευση θα τον κοινωνικοποιήσει και θα μπορείτε να ζείτε άνετα μαζί του χωρίς προβλήματα. Το σκυλί αυτό όμως θέλει σεβασμό και πρέπει να κινείστε πάντα με υπευθυνότητα. Εάν αυτά γίνουν πράξη, τότε ο σκύλος αυτός, ένας πανέξυπνος σκύλος, θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια.

Συνδυάζει την τέλεια εμφάνιση με το κοφτερό μυαλό. Έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να αντιδρά πολύ γρήγορα και για τον λόγο αυτό είναι ο καλύτερος φύλακας στην κατηγορία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου