Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ


Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να αποκτήσετε ένα Ντόμπερμαν όταν έχετε μικρά παιδιά, επειδή το σκυλί απλά θα τα δει σαν κάτι που πρέπει να προσέχει. Όμως θα πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας να σέβονται το σκυλί, ίσως περισσότερο από ότι θα χρειαστεί να μάθετε το ίδιο το σκυλί. Όταν ένα σκυλί δαγκώσει ένα παιδί, αυτό πολύ συχνά γίνεται επειδή το παιδί ενόχλησε ή χτύπησε το σκυλί μάλλον, παρά επειδή το σκυλί είναι άγριο. Αν το Ντόμπερμάν σας δεν είναι συνηθισμένο σε παιδιά, μπορεί να χρειαστεί να το επιβλέψετε αν ξαφνικά συναντήσει ένα παιδί, επειδή είναι δύσπιστο προς κάθε άγνωστο. Τα Ντόμπερμαν που μεγαλώνουν από κουτάβια με παιδιά, σπάνια προκαλούν προβλήματα. Όταν γνωρίσουν από νωρίς τα παιδιά της οικογένειας, πολλά Ντόμπερμαν τα «υιοθετούν» με προσωπική τους ευθύνη και μπορεί να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο στα καθήκοντά τους. Θορυβώδης συμπεριφορά από μέρους άλλων παιδιών μπορεί να εξαγριώσει το προστατευτικό Ντόμπερμαν, γι' αυτό είναι καλό να βάλετε σε άλλο μέρος το Ντόμπερμαν της οικογένειας αν περιμένετε φασαριόζικες επισκέψεις από άλλα παιδιά.


Το Ντόμπερμαν είναι εργατικό σκυλί και βρίσκεται πραγματικά στο στοιχείο του αν του δώσετε δουλειά. Η ράτσα αναλαμβάνει εύκολα καθήκοντα προστάτη και φύλακα, μαθαίνει γρήγορα και συχνά λέγεται ότι τα Ντόμπερμαν είναι πάρα πολύ έξυπνα για μερικούς ανθρώπους που τα έχουν. Οι ιδιοκτήτες μπορούν από άγνοια και έλλειψη εξυπνάδας να ενισχύσουν την κακή συμπεριφορά.
Ποτέ μην ανταμείβετε ένα Ντόμπερμαν που επιχειρεί να πάρει κάτι που θέλει με γάβγισμα ή κακή συμπεριφορά. Να είστε βέβαιοι ότι το έξυπνο Ντόμπερμαν θα καταλάβει γρήγορα και θα αργήσει να ξεχάσει ότι η αρνητική συμπεριφορά μεταφράζεται σε θετικά αποτελέσματα. Τότε θα σας πάρει περισσότερο χρόνο από όσο φαντάζεστε για να καταργήσετε αυτή την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Πολλά από τα πράγματα που μας προσελκύουν στο Ντόμπερμαν μπορεί να γίνουν δύσκολες καταστάσεις, αν αυτές οι ικανότητες δεν κατευθυνθούν κατάλληλα. Δεν αρκεί να είναι κανείς προετοιμασμένος να τον αγαπάει το Ντόμπερμάν του, πρέπει επίσης να δεχθεί το γεγονός ότι το σκυλί απαιτεί φυσική επαφή για να δείξει την αφοσίωση αυτή. Το Ντόμπερμαν θέλει να το αγγίζουν αυτοί που αγαπάει και η σωματική επαφή του κάνει καλό.

Είναι σκύλος ανθρώπων
Ένα αρσενικό ντόμπερμαν σύντομα θα πάρει την αρχηγία από άτομα ανεκτικά, υποχωρητικά. Και αν χάσει το σεβασμό, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα! Το αφεντικό πρέπει να έχει διάθεση και ικανότητα να πειθαρχήσει το σκύλο χωρίς να τον φοβάται. Ποτέ μην το περιορίσετε στην πίσω αυλή ή την ταράτσα γιατί τείνει να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό -κυρίως αν δεν έχει αρκετή συναναστροφή με ανθρώπους ή αν τον ενοχλούν παιδιά και άλλα σκυλιά της γειτονιάς. Θα τα πάει καλά σε διαμέρισμα, αν έχει την άσκηση που χρειάζεται. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό να μάθουν να χειρίζονται το σκύλο καλά γιατί θα γίνει ενοχλητικός αν περνάει συχνά το δικό του. Το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης είναι αυτό της οικογένειας. Είναι ευαίσθητο στο κρύο. θα επιβιώσει σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, όμως ένας μέτριος κήπος είναι προτιμότερος. Ο περιορισμός και n έλλειψη προσοχής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μια τέτοια εξορία, σε συνδυασμό με κακή εκπαίδευση, κάνει το Ντόμπερμαν ένα σκύλο που χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση, φοβισμένο, νευρικό. Η συντροφιά του αφεντικού είναι απαραίτητη για το Ντόμπερμαν, ένα ζώο ιδιαίτερα συναισθηματικό και ευαίσθητο, έναν “σκύλο ανθρώπων”, που αποζητά την παρέα μας και δένεται με την οικογένεια. Η σωστή επιλογή και n υπομονή θα κάνουν έναν τέτοιο σκύλο ικανότατο τόσο στη φύλαξη της οικίας όσο και στην προστασία των μελών της οικογένειας. Επιπλέον n σωστή εκπαίδευση θα τον κοινωνικοποιήσει και θα μπορείτε να ζείτε άνετα μαζί του χωρίς προβλήματα. Το σκυλί αυτό όμως θέλει σεβασμό και πρέπει να κινείστε πάντα με υπευθυνότητα. Εάν αυτά γίνουν πράξη, τότε ο σκύλος αυτός, ένας πανέξυπνος σκύλος, θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου