Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ


Όταν αγοράζετε ένα κουτάβι πρέπει να δεχτείτε ότι μία μέρα θα γεράσει και θα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Το δικό σας Ντόμπερμαν θα είναι γέρικο σκυλί στην ηλικία των επτά ετών. Η διάρκεια ζωής ενός Ντόμπερμαν εκτιμάτε μεταξύ οκτώ και δώδεκα ετών. Τα δέκα χρόνια είναι ένας καλός μέσος όρος και υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυξήσετε την πιθανότητα να ζήσει περισσότερο.

Οι σκύλες έχουν τάση να παίρνουν βάρος καθώς μεγαλώνουν, ειδικά αν έχουν γεννήσει, ενώ οι σκύλοι έχουν την τάση να διατηρούν τη σιλουέτα τους πολύ καλύτερα και να παραμένουν σε άριστη φυσική κατάσταση. Ένα ηλικιωμένο σκυλί μπορεί να φαίνεται υγιές και ικανό να ασκείται απεριόριστα. Όμως εσείς πρέπει να σκεφθείτε και γι' αυτό. Επιτρέψτε του μόνο περιορισμένη, ελεγχόμενη άσκηση ώστε να περιορίσετε την καταπόνηση της καρδιάς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους σκύλους που συχνά υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια ενώ φαινομενικά έχουν άριστη υγεία. Μην παραταΐζετε το σκυλί και αν είναι απαραίτητο ελαττώστε την ποσότητα τροφής έτσι ώστε να το εμποδίσετε να πάρει πολύ βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην ασκείται αρκετά το ζώο και να καταπονείται περισσότερο η καρδιά. Τα γεροντότερα σκυλιά συχνά δυσκολεύονται να χωνέψουν ένα μεγάλο γεύμα κάθε ημέρα. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως εξής: το σκυλί είναι μαζεμένο και δείχνει ότι δεν αισθάνεται άνετα, δεν θέλει να φάει όλο το φαγητό του και υποφέρει από φούσκωμα ή κάνει εμετό μετά το φαγητό. Μπορείτε να το βοηθήσετε χωρίζοντας το φαγητό σε δυο δόσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ, ελαττώνοντας με τον τρόπο αυτό την πίεση στο στομάχι Η πόση μεγάλης ποσότητας νερού είναι καμιά φορά αρκετή για να προκαλέσει φούσκωμα. Επειδή μπορεί να αποδειχτεί πρόβλημα, θα πρέπει να ελέγχετε το νερό που πίνει το σκυλί Η υπερβολική πόση νερού μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη ή κάποιο νεφρικό πρόβλημα, για το λόγο αυτό κανονίστε μια εξέταση ούρων στον κτηνίατρό σας.

Οι σκύλες συχνά βγάζουν όγκους στους μαστούς ή άλλου είδους κύστες στο κάτω μέρος του σώματος. Αν αυτά μεγαλώνουν γρήγορα ή δημιουργούν πρόβλημα θα είναι καλύτερο να αφαιρεθούν με εγχείρηση. Συνήθως οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις και μεγαλώνουν σχετικά αργά γι' αυτό είναι καλύτερα να μην πειραχτούν. Αν αφαιρεθούν αναπτύσσονται νέοι όγκοι αρκετά γρήγορα, ενώ το αναισθητικό και το εγχειρητικό σοκ καμιά φορά σκοτώνουν τη σκύλα. Σε κάθε περίπτωση συχνά είναι καλύτερο να δεχτείτε ότι οι όγκοι αυτοί μπορούν να τερματίσουν τη ζωή της σκύλας μάλλον, αντί να τη βάλετε να υποστεί τους πόνους και τα βάσανα μιας εγχείρησης που μπορεί να πετύχει πολύ λίγα για να παρατείνει τη ζωή της. Τα πιο μεγάλα σκυλιά καμιά φορά χάνουν τελείως τον έλεγχο ούρησης και αποπάτησης. Το πρόβλημα αυτό γενικά επιδεινώνεται και προκαλεί στενοχώρια τόσο στο σκυλί όσο και στον ιδιοκτήτη του. Πολύ λίγα μπορείτε να κάνετε για το πρόβλημα αυτό, επειδή είναι μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Μπορεί όμως να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό με το να ενθαρρύνεται το σκυλί να βγαίνει πιο συχνά έξω για να ανακουφίζεται. Μερικά σκυλιά χάνουν σιγά-σιγά τον συγχρονισμό των πίσω ποδιών τους.

Αυτό αρχικά είναι αρκετά ελαφρύ αλλά μπορεί προοδευτικά να χειροτερέψει και σε ακραίες περιπτώσεις να μην μπορεί το σκυλί να σηκωθεί χωρίς βοήθεια. Πρόκειται απλά για μια εκφυλιστική κατάσταση που οφείλεται στο γήρας και δεν πρέπει να συγχέεται με ασθένεια. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ακοή και η όραση. Η απώλεια ακοής συνήθως δεν προκαλεί πολλά προβλήματα, αν και θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε προσέγγιση του σκυλιού χωρίς να σας βλέπει, γιατί μπορεί να ξαφνιαστεί. Η απώλεια όρασης σπάνια δημιουργεί στα σκυλιά ανησυχία και προσαρμόζονται αξιόλογα καλά. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στα περάσματα και προσπαθείτε να διατηρείτε το δωμάτιο χωρίς αλλαγές καθώς το σκυλί θα βασίζεται πια τόσο στη μνήμη του, όσο βασιζόταν στην όρασή του.

Το γέρικο σκυλί θα κρυώνει περισσότερο γι' αυτό να είστε προετοιμασμένοι να διατηρείτε το περιβάλλον του πιο ζεστό αν χρειάζεται Επίσης θα έχει την τάση να κοιμάται περισσότερο και θα πρέπει να το αφήνετε να ξεκουράζεται όσο του χρειάζεται.


Θα έρθει η ημέρα που θα χρειαστεί να πάρετε τη δύσκολη απόφαση αν θα πρέπει το δικό σας Ντόμπερμαν να εξακολουθήσει να ζει ή να του κάνετε ευθανασία. Η απόφασή σας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης κρίσης. Μην κάνετε κάτι βιαστικά και μην το προδώσετε τη στιγμή που σας χρειάζεται περισσότερο τις τελευταίες μέρες του, απλά και μόνο επειδή έχει γεράσει, είναι καταπονημένο και δεν λειτουργεί σωστά. Αφήστε το να ζει όσο μπορεί να τρώει, να ασκείται και να χαίρεται κάπως τη ζωή του. Μόνο όταν υποφέρει από πόνους ή δεν είναι σε θέση να ζει φυσιολογικά, θα πρέπει να του επιτρέψετε να πεθάνει γαλήνια και με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου